Black Cell

blackcell_main

Koncepcyjny projekt studencki, dotyczący rewitalizacji dawnego szybu górniczego i dostosowania obiektu do potrzeb funkcji usługowej.

Black Cell to klub muzyczny dla fanów mrocznej, alternatywnej i eksperymentalnej muzyki elektronicznej. Proponowanym rozwiązaniem stała się wielokondygnacyjna struktura, wykorzystująca tradycyjną ceglaną bryłę dotychczasowego szybu górniczego, uzupełnioną o stropy i klatki schodowe ze zbrojonego betonu, obramowane i zabezpieczone przy pomocy przeszklenia i stalowych płyt perforowanych.

Charakter obiektu tworzą przede wszystkim sceny taneczne umieszczone w obszernych prostopadłościennych pomieszczeniach „zatopionych” w ściany i stropy budynku, zapewniających dodatkową przestrzeń użytkowania. Ich forma wynika z wykorzystania metalowych kontenerów transportowych jako konstrukcji nośnej. Materiał z założenia miał być odzyskany z recyklingu i silnie kontrastować z tradycyjną bryłą XIX-wiecznego szybu. Stalowe kontenery i ściany działowe wespół ze szkłem nadają całości surowego, mrocznego, ale i nowoczesnego wyrazu, czyniąc z dawnego budynku kopalnianego dominantę okolicy w zupełnie nowej, zaskakującej formie.

Oprócz rysunków technicznych i wizualizacji w formie kolażu, projekt został zilustrowany przy pomocy makiety w skali 1:50. Wykorzystuje ona różne rodzaje tektury (szarą makulaturową, falistą barwioną proszkowo na błyszczący srebrny, matową czarną połączoną ze styrodurem), a także grawerowane panele z pleksi-glass oraz siatkę podtynkową, aby jak najpełniej oddać mroczny, technologiczny charakter rewitalizowanego obiektu.

Projekt jest silnie inspirowany muzyką i oprawą graficzną pochodzącą z elektro-dark-pop’owego albumu Black Celebration grupy Depeche Mode z 1986 roku.

materiały i narzędzia:

  • ArchiCAD + Artlantis (model 3D i rendering klatki schodowej i kontenerowych scen tanecznych; rzuty i przekroje architektoniczne obiektu)
  • Adobe Photoshop (kolaż cyfrowy: obróbka renderów 3D i fotografii istniejącego obiektu, uzupełniona o postacie; plakaty promujące projekt)
  • Makieta w skali 1:50 (płyta tekturowo-styrodurowa w kolorze czarnym matowym, tektura szara makulaturowa, tektura falista barwiona proszkowo na błyszczący srebrny, grawerowane i docinane laserowo panele z pleksi-glass, siatka podtynkowa, klej modelarski)
  • paint.net (obróbka cyfrowa fotografii makiety)

Podziel się opinią

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: